ΠΕΡΙΟΝΥΧΙΤΙΔΑ

Φλεγμονή της στεφάνης του νυχιού, λόγω τραυματισμού ή μόλυνσης.


ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ

Υπερτροφία του νυχιού που παχαίνει, μακραίνει και στραβώνει. Μπορεί να οφείλεται σε προχωρημένη ηλικία, σε φλεγμονή της μήτρας του νυχιού, σε θερμαντικές παθήσεις. Πολλές φορές το νύχι σηκώνεται από την κοίτη, γίνεται πορώδες και ευαίσθητο στους μύκητες.


ΟΝΥΞΗ

Είναι φλεγμονή της πτυχής (μέσα-έξω) του νυχιού, του μεγάλου συνήθως δαχτύλου του ποδιού. Αιτίες:
1) Έχει κοπεί το νύχι στραβά και λάθος στις γωνίες, με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνει το νύχι να εισχωρεί στο δέρμα. Έτσι όταν μεγαλώνει το νύχι, ο οργανισμός το θεωρεί ξένο σώμα και δημιουργεί φλεγμονή.
2)Κάποια νύχια έχουν φυσική κύρτωση εκ γενετής, αν είναι έντονη η κύρτωση εισχωρεί μέσα στα τοιχώματα του δέρματος και δημιουργούν φλεγμονή.


ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Το νύχι αλλάζει χρώμα, μπορεί να γίνει λευκό , κίτρινο , καφέ , μαύρο και παράλληλα γίνεται εύθραυστο, ατροφικό, πορώδες και αποκτά χαρακτηριστική οσμή. Η βλάβη ξεκινά στο μπροστινό μέρος του νυχιού και προχωρά μέχρι την μήτρα του νυχιού. Από εκεί μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να γίνει επαναμόλυνση από κλειστά παπούτσια και κάλτσες!


ΟΝΥΧΟΠΤΩΣΗ

Όταν το νύχι απορρίπτεται από το δάχτυλο.


ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ

Είναι οι ρυτίδες κατά μήκος του νυχιού που αυξάνονται με την ηλικία. Οφείλονται σε συνθήκες όπως ψωρίαση και κακή κυκλοφορία. Αν τα νύχια δεν είναι σπασμένα, η εμφάνιση της ανωμαλίας μπορεί να διορθωθεί.


ΣΧΙΣΙΜΟ

Αποτέλεσμα κακής λειτουργίας θυροειδούς και θέλει λήψη βιταμίνης D3 αν θα έχει μαύρο στίγμα. Αν υπάρχει μελάνωμα, θέλει γιατρό.


ΠΑΡΟΝΥΧΙΑ

Συχνές καταστάσεις των νυχιών, όπου η επιδερμίδα γύρω από το νύχι σχίζεται. Οφείλεται σε ξηρότητα, είναι συχνή και μπορεί να μολυνθεί αν δεν την περιποιηθούμε.


ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΧΤΥΛΙΑ

Νύχια σε σχήμα ωρολογιού, η ονυχοφόρος φάλαγγα είναι διογκωμένη, υπερτροφική, οιδηματώδης. Οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονώδεις πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νοσήματα θυροειδούς.


ΚΟΙΛΟΝΥΧΙΑ

Η κυρτή επιφάνεια του νυχιού είναι κοίλη, πλάγια ανασηκωμένη και παχύτερη από το φυσιολογικό. Οφείλεται σε υπόχρωμη αναιμία και έλλειψη βιταμίνης C.


ΛΕΥΚΟΝΥΧΙΑ

Χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες μονές ή πολλαπλές σε ένα ή περισσότερα νύχια.


ΟΛΙΚΗ ΛΕΥΚΟΝΥΧΙΑ

Τα νύχια έχουν γαλακτώδη εικόνα, απολεπίζονται και σπάνε εύκολα. Οφείλεται σε συγγενείς και είναι κληρονομική.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λ. Αγίου Δημητρίου 103, Άγιος Δημήτριος,17343
211-2147-642
693-2566-445