ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ

Οι έντονες σκληρύνσεις στα πόδια είναι πολύ ενοχλητικές και αντιαισθητικές. Η καλύτερη περίπτωση, ενοχλεί τον πάσχοντα ψυχολογικά. Σε άλλες περιπτώσεις, προκαλεί σωματικά ενοχλήματα, όπως μόνιμη φαγούρα ,φλεγμονές, ραγάδες και πόνο.
Τα συμπτώματα, εμφανίζονται λόγω της λεγόμενης υπερκεράτωσης, δηλαδή της πάχυνσης του κεράτινου στρώματος. Ο μανδύας των υδρολιπιδίων μαζί με το κεράτινο στρώμα, αποτελεί το φράγμα που προστατεύει τα βαθύτερα στρώματα ιστών από την διείσδυση ξένων ουσιών και τη απώλεια υγρασίας. Το δέρμα, μπορεί να επιτελέσει την προστατευτική λειτουργία, μόνο όταν ο μανδύας των υδρολιπιδίων είναι ανέπαφος. Έχει μορφή γαλακτώματος, δηλαδή αποτελείται από υδάτινη φάση και εκτός από νερό, περιέχει ιδρώτα!

Η λιπαρή φάση περιέχει σμήγμα, το οποίο παράγέται στη μεγαλύτερη αναλογία του στους σμηγματογόνους αδένες και μια ελάχιστη ποσότητα κυτταρικού λίπους, από τα νεκρά κερατινοκύτταρα. Αυτή η ταινία διατηρεί το δέρμα λείο και μαλακό και ρυθμίζει επίσης την θερμοκρασία του. Ένας ανέπαφος μανδύας υδρολιπιδίων, αποτελεί προϋπόθεση για μια άριστη προστασία έναντι των χημικών επιδράσεων, των βακτηριδίων και των μυκητιάσεων. Η ακέραιη συνοχή των κερατινοκυττάρων, παίζει μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Εάν διαταραχθεί, μπορεί να προκληθεί υπερκεράτωση λόγω εξάπλωσης και στην υπερκεράτωση λόγω επίσχεσης.

Οι σκληρύνσεις στις προεξοχές των οστών και στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, μετατρέπονται συχνά σε κάλους, δηλαδή σε σημεία υπερκεράτωσης που έχουν ένα κεντρικό κανάλι που φθάνει σε βάθος. Ο πόνος είναι διαπεραστικός και ανυπόφορος. Πολλοί παίρνουν λάθος στάση για να αποφύγουν τον πόνο με αποτέλεσμα να πιέζουν αναγκαστηκά άλλες περιοχές του δέρματος και τότε σχηματίζονται νέοι κάλοι.

Στην υπερκεράτωση που οφείλεται στην επίσχεση, τα κερατινοκύτταρα μειώνονται. Τα σημεία φαίνονται θαμπά και σχισμένα. Ραγάδες εισχωρούν στο ξηραμένο δέρμα, ιδιαίτερα στις φτέρνες και προκαλούν πόνους.
Σε τέτοιου είδους δερματικούς ερεθισμούς, συντελλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, η ελλιπής διατροφή και διάφορες παθήσεις του μεταβολισμού.


ΤΥΛΩΣΗ

Πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας περιορισμένης έκτασης. Παρουσιάζεται σε μέρη όπου η επιδερμίδα δέχεται συνεχείς και εκτεταμένες πιέσεις. Μπορεί να εμφανιστεί εκτεταμένη τύλωση χωρίς φανερή αιτία στις παλάμες και στα πέλματα με χοντρές κεράτινες πλάκες και επώδυνες ραγάδες. Αυτό ονομάζεται τύλωση.


ΚΑΛΟΣ

Σχηματίζεται όταν το σημείο αυτό, δέχεται συνεχώς πιέσεις ή τριβή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στην αρχή σχηματίζεται πάχυνση της επιδερμίδας, που γίνεται κίτρινη . Η πάχυνση προχωράει προς τα μέσα και προκαλέι πόνους, γιατί επηρεάζει αγγεία και νεύρα. Μπορεί να δημιουργηθεί στα δάχτυλα ή και στο πέλμα. Η λεγόμενη ρίζα του κάλου βρίσκεται κοντά στο περιόστεο κάποιου οστού και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Επηρεάζεται επίσης από τις καιρικές συνθήκες. Η υγρασία επιδεινώνει την κατάσταση. Οι κάλοι μπορεί να πάθουν φλεγμονές που στην περίπτωση ενός διαβητικού, μπορεί να πάθουν σοβαρές λεμφαγγείτιδες. Υπάρχουν κάλοι σκληροί (επάνω στα δάχτυλα στο εξωτερικό μέρος του 5ου δαχτύλου) και μαλακοί (ανάμεσα στα δάχτυλα, στο πέλμα). Πρόκειται για τον ίδιο κάλο.

ΑΚΡΟΧΟΡΔΟΝΕΣ(ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ)

Είναι στρογγυλές υπερκερατώσεις. Μπορεί να είναι άσπρες, κίτρινες, καφέ, σκληρές και  ανώμαλες! Στα πέλματα είναι κυρίως επώδυνες. Συσσωρεύονται κατά ομάδες. Οφείλονται μάλλον σε ιό και προκαλούνται από υπερτροφία της θυροειδούς στοιβάδας. Πάνω από τους ακροχόρδονες, μπορεί να υπάρχει τύλωση. Με τον τραυματισμό, επέρχεται αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό τους!


ΨΩΡΙΑΣΗ

Είναι χρόνια δερμάτικη πάθηση, όχι μεταδοτική. Στο δέρμα σχηματίζονται κηλίδες κόκκινες με άσπρη κορυφή (λέπια). Αυτές οι πλάκες είναι λείες. Οι διαστάσεις είναι από κεφάλη καρφίτσας, μέχρι και δεκάρικο και συνήθως είναι σε ομάδες. Προκαλούν κνησμό και τα συναντάμε σε γόνατα , αγκώνες και στο τριχωτο. Συνιστάται καλή υγιεινή , βιταμίνη B2, D, C και ηρεμία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λ. Αγίου Δημητρίου 103, Άγιος Δημήτριος,17343
211-2147-642
693-2566-445