Τί ποιο εύκολο από ένα λαδάκι επωνυχίων για να μαλακώνουμε, τις σκασμένες από τις πολλές δουλειές ή τα πολλά νερά άκρες των δαχτύλων και τα σκασμένα από ονυχοφαγεία ''πετσάκια''!
Κρατάμε το παλιό μας μπουκαλάκι από λαδάκι ή κρατάμε το μπουκαλάκι από κάποιο τελειωμένο γυαλιστικό το οποίο το καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Έπειτα βάζουμε περίπου 15 με 20 ml (ανάλογα πόσο χωράει το μπουκαλάκι μας) αμυγδαλέλαιο και προσθέτουμε 2 με 3 σταγόνες καθαρό αιθέριο έλαιο της επιλογής σας! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 2 διαφορετικά έλαια τα οποία να ταιριάζουν μεταξύ τους ( όπως π.χ. ενας αγαπημένος συνδυασμός είναι λεβάντα και γεράνι)!
Δοκιμάστε το! Είναι οικονομικό και πολύ ευκολο!!!
Υλικά:
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι νυχτολούλουδου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
- 1/4 του φλιτζανιού βραστό νερό
- 1 ασπράδι αβγού
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα 3 τελευταία συστατικά, μέχρι να γίνουν μαρέγκα και έπειτα, σε ένα άλλο σκεύος ανακαταεύουμε το έλαιο και το λάδι. Στη συνέχεια, τα ανακατεύουμε και τα δύο μαζί μέχρι να πάρει την μορφή κρέμας. Τέλος, απλώνουμε ενα παχύ στρώμα κάτω από τα μάτια και μετα από 15-20', την αφαιρούμε με άφθονο χλιαρό νερό.
Υλικά:
-1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι μέλι (για ενυδάτωση) ή απόσταγμα από 1 λεμόνι ( για λιποδιάλυση)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και μέσα σε ένα γουδί τα χτυπάμε όλα μαζί, μέχρι να λιώσει αρκετά η ζάχαρη.
Το απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις πάνω στο σώμα μας, το αφήνουμε 5' και μετά το ξεπλένουμε καλά.
Φλεγμονή της στεφάνης του νυχιού, λόγω τραυματισμού ή μόλυνσης.
Υπερτροφία του νυχιού που παχαίνει, μακραίνει και στραβώνει. Μπορεί να οφείλεται σε προχωρημένη ηλικία, σε φλεγμονή της μήτρας του νυχιού, σε θερμαντικές παθήσεις. Πολλές φορές το νύχι σηκώνεται από την κοίτη, γίνεται πορώδες και ευαίσθητο στους μύκητες.
Είναι φλεγμονή της πτυχής (μέσα-έξω) του νυχιού, του μεγάλου συνήθως δαχτύλου του ποδιού. Αιτίες:
1) Έχει κοπεί το νύχι στραβά και λάθος στις γωνίες, με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνει το νύχι να εισχωρεί στο δέρμα. Έτσι όταν μεγαλώνει το νύχι, ο οργανισμός το θεωρεί ξένο σώμα και δημιουργεί φλεγμονή.
2)Κάποια νύχια έχουν φυσική κύρτωση εκ γενετής, αν είναι έντονη η κύρτωση εισχωρεί μέσα στα τοιχώματα του δέρματος και δημιουργούν φλεγμονή.
Το νύχι αλλάζει χρώμα, μπορεί να γίνει λευκό , κίτρινο , καφέ , μαύρο και παράλληλα γίνεται εύθραυστο, ατροφικό, πορώδες και αποκτά χαρακτηριστική οσμή. Η βλάβη ξεκινά στο μπροστινό μέρος του νυχιού και προχωρά μέχρι την μήτρα του νυχιού. Από εκεί μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να γίνει επαναμόλυνση από κλειστά παπούτσια και κάλτσες!
Όταν το νύχι απορρίπτεται από το δάχτυλο.
Είναι οι ρυτίδες κατά μήκος του νυχιού που αυξάνονται με την ηλικία. Οφείλονται σε συνθήκες όπως ψωρίαση και κακή κυκλοφορία. Αν τα νύχια δεν είναι σπασμένα, η εμφάνιση της ανωμαλίας μπορεί να διορθωθεί.
Αποτέλεσμα κακής λειτουργίας θυροειδούς και θέλει λήψη βιταμίνης D3 αν θα έχει μαύρο στίγμα. Αν υπάρχει μελάνωμα, θέλει γιατρό.
Συχνές καταστάσεις των νυχιών, όπου η επιδερμίδα γύρω από το νύχι σχίζεται. Οφείλεται σε ξηρότητα, είναι συχνή και μπορεί να μολυνθεί αν δεν την περιποιηθούμε.
Νύχια σε σχήμα ωρολογιού, η ονυχοφόρος φάλαγγα είναι διογκωμένη, υπερτροφική, οιδηματώδης. Οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονώδεις πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νοσήματα θυροειδούς.
Η κυρτή επιφάνεια του νυχιού είναι κοίλη, πλάγια ανασηκωμένη και παχύτερη από το φυσιολογικό. Οφείλεται σε υπόχρωμη αναιμία και έλλειψη βιταμίνης C.
Χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες μονές ή πολλαπλές σε ένα ή περισσότερα νύχια.
Τα νύχια έχουν γαλακτώδη εικόνα, απολεπίζονται και σπάνε εύκολα. Οφείλεται σε συγγενείς και είναι κληρονομική.
Φροντίζουμε από την ηλικία των 15 και μετά πάρα πολύ την ενυδάτωση του προσώπου μας, βάζοντας καθημερινά αντιηλιακή και ενυδατική κρέμα και από την ηλικία που ξεκινάμε να βαφόμαστε, φροντίζουμε να κάνουμε καλό ντεμακιγιάζ και να βάζουμε κρέμα ματιών και νύχτας! Τα αποτελέσματα θα φανούν σίγουρα, αν όχι σε μικρή ηλίκια, σίγουρα στο μέλλον που θα αποφύγετε την σύντομη εμφάνιση των γραμμών και θα έχετε λείο και λαμπερό πρόσωπο!
Η συχνή φροντίδα των άκρων σας, εκτός από καλοπιστικούς-αισθητικούς λόγους, είναι και θέμα υγείας ιδιαίτερα για τα πόδια, τα οποία ταλαιπωρούνται καθημερινά από την ορθοστασία, το περπάτημα και πολλές φορές τα λάθος παπούτσια. Η καθημερινή φροντίδα που συνιστάται για το σπίτι, είναι να βάζετε μαλακτικό λαδάκι στα επωνυχιά σας(πετσάκια) και επουλωτική-παχύρευστη κρέμα στις σκασμένες φτέρνες. Καλό θα ήταν, αν πλένετε συχνά τα χέρια σας ή βάζετε αντισηπτικό, να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για να εξισορροπείται το PH σας.
Η φροντίδα στο σώμα μας είναι να κάνουμε μια φορά την εβδομάδα στο μπάνιο μας απολέπιση για 5 με 10'. Έπειτα από κάθε μπάνιο, θα πρέπει από μικρή ηλικία να μαθαίνουμε να βάζουμε ενυδατική κρέμα, για να κάνουμε πιο ουδέτερο το PH μας, γιατί μετά από κάθε ντούζ το PH στο δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, για αυτο και μας τραβάει πολλές φορές!
Τα μαλλιά μας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία πάνω μας, τα οποία μας χαρακτηρίζουν, μας δίνουν αυτοπεποίθηση και πολλές φορές, μάς δημιουργούν και στύλ.
Η φροντίδα των μαλλιών μας είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του λουσίματος. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής: αφού λούζομαστε 2 φορές με τα σαμπουάν τα οποία ταιριάζουν στην τρίχα μας, βάζουμε μαλακτκή κρέμα και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με χλιαρό προς κρύο νερό, έπειτα βάζουμε μια θεραπευτική μάσκα μαλλιών και την αφήνουμε για 10-20'. Τέλος, την ξεπλένουμε με χλιαρό προς κρύο νερό πάρα πολύ καλά.
Κατευθείαν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας και όταν είναι νωπά ακόμα, βάζουμε μόνο στις άκρες των μαλλιών λαδάκι και αρχίζουμε τότε να τα χτενίζουμε και να τα ξεμπερδεύουμε! Θα δείτε οτι ξεμπερδεύοντάς τα, σχεδόν στεγνά τα μαλλιά σας, οτι η τρίχα σας δεν θα σπάει οπότε δεν θα κάνει και ψαλίδα και με αυτόν τον τρόπο θα μακρύνετε ή θα διατηρείτε ένα υγιές μαλλί χωρίς σπασμένες άκρες!
Οι έντονες σκληρύνσεις στα πόδια είναι πολύ ενοχλητικές και αντιαισθητικές. Η καλύτερη περίπτωση, ενοχλεί τον πάσχοντα ψυχολογικά. Σε άλλες περιπτώσεις, προκαλεί σωματικά ενοχλήματα, όπως μόνιμη φαγούρα ,φλεγμονές, ραγάδες και πόνο.
Τα συμπτώματα, εμφανίζονται λόγω της λεγόμενης υπερκεράτωσης, δηλαδή της πάχυνσης του κεράτινου στρώματος. Ο μανδύας των υδρολιπιδίων μαζί με το κεράτινο στρώμα, αποτελεί το φράγμα που προστατεύει τα βαθύτερα στρώματα ιστών από την διείσδυση ξένων ουσιών και τη απώλεια υγρασίας. Το δέρμα, μπορεί να επιτελέσει την προστατευτική λειτουργία, μόνο όταν ο μανδύας των υδρολιπιδίων είναι ανέπαφος. Έχει μορφή γαλακτώματος, δηλαδή αποτελείται από υδάτινη φάση και εκτός από νερό, περιέχει ιδρώτα!
Η λιπαρή φάση περιέχει σμήγμα, το οποίο παράγέται στη μεγαλύτερη αναλογία του στους σμηγματογόνους αδένες και μια ελάχιστη ποσότητα κυτταρικού λίπους, από τα νεκρά κερατινοκύτταρα. Αυτή η ταινία διατηρεί το δέρμα λείο και μαλακό και ρυθμίζει επίσης την θερμοκρασία του. Ένας ανέπαφος μανδύας υδρολιπιδίων, αποτελεί προϋπόθεση για μια άριστη προστασία έναντι των χημικών επιδράσεων, των βακτηριδίων και των μυκητιάσεων. Η ακέραιη συνοχή των κερατινοκυττάρων, παίζει μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Εάν διαταραχθεί, μπορεί να προκληθεί υπερκεράτωση λόγω εξάπλωσης και στην υπερκεράτωση λόγω επίσχεσης.
Οι σκληρύνσεις στις προεξοχές των οστών και στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα, μετατρέπονται συχνά σε κάλους, δηλαδή σε σημεία υπερκεράτωσης που έχουν ένα κεντρικό κανάλι που φθάνει σε βάθος. Ο πόνος είναι διαπεραστικός και ανυπόφορος. Πολλοί παίρνουν λάθος στάση για να αποφύγουν τον πόνο με αποτέλεσμα να πιέζουν αναγκαστηκά άλλες περιοχές του δέρματος και τότε σχηματίζονται νέοι κάλοι.
Στην υπερκεράτωση που οφείλεται στην επίσχεση, τα κερατινοκύτταρα μειώνονται. Τα σημεία φαίνονται θαμπά και σχισμένα. Ραγάδες εισχωρούν στο ξηραμένο δέρμα, ιδιαίτερα στις φτέρνες και προκαλούν πόνους.
Σε τέτοιου είδους δερματικούς ερεθισμούς, συντελλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, η ελλιπής διατροφή και διάφορες παθήσεις του μεταβολισμού.
Πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας περιορισμένης έκτασης. Παρουσιάζεται σε μέρη όπου η επιδερμίδα δέχεται συνεχείς και εκτεταμένες πιέσεις. Μπορεί να εμφανιστεί εκτεταμένη τύλωση χωρίς φανερή αιτία στις παλάμες και στα πέλματα με χοντρές κεράτινες πλάκες και επώδυνες ραγάδες. Αυτό ονομάζεται τύλωση.
Σχηματίζεται όταν το σημείο αυτό, δέχεται συνεχώς πιέσεις ή τριβή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στην αρχή σχηματίζεται πάχυνση της επιδερμίδας, που γίνεται κίτρινη . Η πάχυνση προχωράει προς τα μέσα και προκαλέι πόνους, γιατί επηρεάζει αγγεία και νεύρα. Μπορεί να δημιουργηθεί στα δάχτυλα ή και στο πέλμα. Η λεγόμενη ρίζα του κάλου βρίσκεται κοντά στο περιόστεο κάποιου οστού και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Επηρεάζεται επίσης από τις καιρικές συνθήκες. Η υγρασία επιδεινώνει την κατάσταση. Οι κάλοι μπορεί να πάθουν φλεγμονές που στην περίπτωση ενός διαβητικού, μπορεί να πάθουν σοβαρές λεμφαγγείτιδες. Υπάρχουν κάλοι σκληροί (επάνω στα δάχτυλα στο εξωτερικό μέρος του 5ου δαχτύλου) και μαλακοί (ανάμεσα στα δάχτυλα, στο πέλμα). Πρόκειται για τον ίδιο κάλο.
Είναι στρογγυλές υπερκερατώσεις. Μπορεί να είναι άσπρες, κίτρινες, καφέ, σκληρές και ανώμαλες! Στα πέλματα είναι κυρίως επώδυνες. Συσσωρεύονται κατά ομάδες. Οφείλονται μάλλον σε ιό και προκαλούνται από υπερτροφία της θυροειδούς στοιβάδας. Πάνω από τους ακροχόρδονες, μπορεί να υπάρχει τύλωση. Με τον τραυματισμό, επέρχεται αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό τους!
Είναι χρόνια δερμάτικη πάθηση, όχι μεταδοτική. Στο δέρμα σχηματίζονται κηλίδες κόκκινες με άσπρη κορυφή (λέπια). Αυτές οι πλάκες είναι λείες. Οι διαστάσεις είναι από κεφάλη καρφίτσας, μέχρι και δεκάρικο και συνήθως είναι σε ομάδες. Προκαλούν κνησμό και τα συναντάμε σε γόνατα , αγκώνες και στο τριχωτο. Συνιστάται καλή υγιεινή , βιταμίνη B2, D, C και ηρεμία.